vineri, 30 martie 2012

DOBANDA BANCII O POVARA?(II) De ce situatia de criza exista doar pentru Institutiile Bancare???

DOBANDA BANCII O POVARA?(II) De ce situatia de criza exista doar pentru Institutiile Bancare???



Cred ca aceasta intrebare ne-am adresat-o foarte multi dintre noi. De ce situatia de criza exista doar pentru Institutiile Bancare, justificand astfel cresterea cuantumului ratelor lunare, si nu se aplica si pentru omul de rand, imprumutatul, cel care nu este cu nimic vinovat de situatia globala de criza, nu a prevazut si nici nu avea cum sa prevada la contractarea creditului ca vor veni si vremuri mai grele. Vremuri ce vor determina diminuarea cu mult a veniturilor imprumutatilor sau in cel mai rau caz unii dintre noi au fost disponibilizati, ramanand astfel ai nimanui si cu Banca pe cap, ce trimite notificari care mai de care mai de speriat si care, in mod abuziv, ne contacteaza si ne "dojeneste" pentru faptul ca "ne-a fost bine cand am luat creditul" si acum "de ce nu platim"? Cam asta era exprimarea unui lucrator al call center-ului ce ne tot contacteaza, chiar si la cele mai inaintate ore din noapte, si ne mustra pentru faptul ca s-a intarziat plata ratelor sau ca nu s-a mai platit deloc.
Insa nimeni nu ridica problema de ce e criza doar pentru Banca? Banca de ce nu ne intelege si pe noi ca pur si simplu, nu ca nu vrem sa platim, dar nu mai avem posibilitati financiare!? De ce nu are in vedere Institutia Bancara Imprumutatoare ca situatia financiara a imprumutatului este total diferita in prezent fata de momentul contractarii creditului bancar.
Vreau sa evidentiez faptul ca in cazul contractelor preformulate, asa cum sunt cele semnate de catre dumneavoastra cu Institutia Bancara, legiuitorul enumera anumite situatii in care clauzele contractuale pot fi considerate abuzive, profitarea de situatia grea a unui consumator fiind considerata de legiuitor ca o cauza morala (ilicita), si de aceea dezechilibrul financiar al consumatorului, unit cu caracterul preformulat al contractului confera clauzei respective caracterul de clauza abuziva, cu cauza imorala(ilicita). Mai pe intelesul tuturor, aceste reglementari fac referire la faptul ca atunci cand ti se prezinta un contract deja redactat si nu ai posibilitatea nici a modificarii lui si nici a negocierii cu Banca, fiind in situatia unui contract cu clauze interpuse, imprumutatul, cu atat mai mult are dreptul sa solicite in instanta eliminarea clauzelor abuzive din contract.
Profitul Bancii trebuie sa fie raportat numai la conventia si garantiile pentru care a semnat imprumutatul, care nu se poate plange spre exemplu, ca preturile s-au marit ori ca este somaj sau ca investitia sa nu merge precum a preconizat pentru a cere si obtine o reducere a dobanzii, astfel ca nici Banca nu trebuie si mai ales nu poate transfera costurile altor credite pe seama imprumutatului care nu a semnat si nici nu a garantat pentru acestea.
Cand am incheiat contractul de credit cu Banca noi am garantat pentru imprumutul ce l-am obtinut nu am garantat si pentru eventuala criza sau viitoarele pierderi ale Bancii.
Gestiunea patrimoniului Bancii si situatia economica nu intereseaza si nici nu poate interesa intinderea obligatiei de plata dobanzii de catrenoi, imprumutatii, tot astfel cum nici situatia economica a imprumutatului nu are relevanta asupra indeplinirii obligatiei de restituire a creditului si de plata a pretului acestuia (dobanda) la care s-a obligat cand a semnat contractul de credit, in caz contrar aducandu-se o grava atingere principiului egalitatii persoanelor in fata legii( art 16 al 1 din Constitutia Romaniei).
O institutie Bancara nu poate fi tratata altfel, dupa alte principii sau alte ratiuni care exced acestui principiu constitutional ( gen nimeni nu doreste falimetul bancii, vor fi urmari foarte grave pentru sistemul bancar, etc) si care sunt deci ilegitime. De ce aceasta povara a unui eventual faliment al Bancii sa fie dusa de catre Imprumutat??
Este inadmisibil ca, pe motiv ca Banca ar inregistra pierderi mari, sa perceapa ilegal o dobanda peste nivelul ce rezulta din interpretarea corecta a caluzelor contractuale.
In concluzie, nu exista vreo prevedere legala care sa dea dreptul la un tratament preferential pentru banca in detrimentul clientilor sai, pe motivul ca banca si sistemul bancar sunt de preferat sa supravetuiasca unei crize economice, in timp ce se accepta ca clientii acestora pot sau nu suporta economic majorari ale dobanzilor si pot sau nu supravetui financiar acestei crize, fiind astfel transformati in garantii gestiunii sistemului bancar, chiar daca nu s-au angajat la aceasta si nici legea nu-i obliga si nu-i poate obliga in acest sens.

Informatii de interes general

www.avocat-macoveioana.ro

Mereu la dispozitia dumneavoastra si venim cu solutii viabile in rezolvarea problemelor juridie ce va framanta! Nu ezitati sa ne consultati!

joi, 8 martie 2012

Casatoria in 2012

Birocratia sufocanta care ne copleseste de fiecare data cand avem de-a face cu statul pare ca nu se aplica deloc cand vine vorba de casatorie. In momentul de fata, cununia civila este una dintre cele mai simple formalitati, viitorii soti fiind nevoiti sa pregateasca doar cateva acte pentru a ajunge in fata ofiterului de stare civila care sa le spuna "va declar casatoriti". Am cercetat pentru astazi care sunt documentele necesare pentru oficierea unei casatorii.

Potrivit HG nr. 64/2011, depunerea actelor pentru inregistrarea casatoriei se face in localitatea in care cel putin unul dintre viitorii soti are domiciliul sau resedinta, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, la primarie.

Actul normativ precizeaza care sunt documentele necesare pentru casatorie. Astfel, viitorii soti trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda:
documentul cu care se face dovada identitatii, in original si copie (pentru cetatenii romani, este vorba despre buletinul de identitate, cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie);
certificatul de nastere, in original si in copie;
certificatul medical privind starea sanatatii, intocmit pe formular-tip.
Certificatul medical privind starea sanatatii trebuie sa poarte numarul de inregistrare, data certa, sigiliul/stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului. Acest document este valabil 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori.

Daca vreunul dintre viitorii soti a mai fost casatorit, la actele mentionate se mai adauga si un document din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare. Acest document poate fi:
certificatul de despartenie sau de divort, eliberat in perioada 1951-1960;
certificatul de nastere sau de casatorie, cu mentiunea de desfacere a casatoriei;
sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila; pentru divortul pronuntat in intervalul 8 octombrie 1966-31 iulie 1974, aceasta trebuie sa poarte mentiunea ca a fost inscrisa in actul de casatorie in termen de doua luni de la ramanerea definitiva a hotararii;
certificatul de deces al fostului sot.
Documentele care atesta desfacerea casatoriei anterioare trebuie depuse in original si in copii, traduse si legalizate ori certificate de ofiterul de stare civila.

Prevederile legale stabilesc ca dosarul pentru casatorie trebuie sa contina si declaratia de casatorie. Aceasta declaratie se face personal, de catre viitorii soti, in scris, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, la primarie.

In cazul in care unul dintre viitorii soti nu se afla in localitatea unde se va incheia casatoria, el poate face declaratia de casatorie la serviciul de evidenta populatiei sau la primaria din localitatea in care se afla, care va trimite declaratia, in termen de 48 de ore, in localitatea in care trebuie incheiata casatoria.

Potrivit actului normativ citat, odata cu depunerea declaratiei sau ulterior, pana la incheierea casatoriei, viitorii soti declara, in fata ofiterului de stare civila, numele de familie pe care s-au invoit sa il poarte in casatorie.

Daca intelegerea referitoare la numele de familie a intervenit dupa depunerea declaratiei, dar inainte de a se incheia casatoria, aceasta intelegere se consemneaza intr-o declaratie scrisa care se anexeaza la declaratia initiala.

Conform reglementarilor legale, casatoria se incheie in 10 zile, in care se cuprind atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria.

Cand nu trebuie sa purtati centura de siguranta??


Soferii si pasagerii unui autoturism sunt obligati ca, in timpul deplasarii pe drumurile publice, sa poarte centura de siguranta, in caz contrar riscand amenzi de peste 200 de lei. Totusi, persoanele care sufera de anumite boli grave sunt scutite de la obligatia de a purta centura de siguranta, cu conditia sa aiba un certificat medical care sa dov...edeasca afectiunile de care sufera. Va spunem astazi care sunt afectiunile medicale care va scutesc de portul centurii de siguranta.

Lipsa centurii de siguranta constituie contraventie atat pentru conducatorul auto, cat si pentru pasagerii unui autoturism si se sanctioneaza cu amenzi din clasa I de sanctiuni (2 sau 3 puncte-amenda). Punctul-amenda este de 70 de lei, asadar, amenda pentru lipsa centurii poate fi de 140 sau 210 lei. La aceasta suma de bani se adauga si 2 puncte de penalizare.

Totusi, potrivit art. 97 din Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier, persoanele care sufera de anumite afectiuni sunt scutite de obligatia de a purta centura de siguranta si in consecinta nu vor fi amendate pentru aceasta contraventie.

Pentru a nu plati amenda, aceste persoane sunt obligate sa aiba asupra lor un certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta.

De asemenea, in continutul documentului trebuie sa fie mentionata si durata de valabilitate a acestuia.

Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta sunt prevazute in Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Astfel, potrivit acestui act normativ, afectiunile care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt:
-sindroame hemoragipare;
-sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
-leucemii acute si cronice;
-mielom multiplu;
-limfoame maligne;
-ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;
-status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;
-by-pass extraanatomic axilo-femural;
-pace-maker cardiac recent montat;
-afectiuni acute ale sanului;
-obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.
Ordinul MS mai precizeaza ca certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se elibereaza intr-un singur exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act.

De asemenea, potrivit actului normativ citat, medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este raspunzator pentru consecintele neutilizarii centurii de siguranta.

Atentie! Acesta este un articol informativ!

miercuri, 7 martie 2012

DOBANDA BANCII O POVARA?(II) De ce situatia de criza exista doar pentru Institutiile Bancare???


  Cred ca aceasta intrebare ne-am adresat-o foarte multi dintre noi. De ce situatia de criza exista doar pentru Institutiile Bancare, justificand astfel cresterea cuantumului ratelor lunare, si nu se aplica si pentru omul de rand, imprumutatul, cel care nu este cu nimic vinovat de situatia globala de criza, nu a prevazut si nici nu avea cum sa prevada la contractarea creditului ca vor veni si vremuri mai grele. Vremuri ce vor determina diminuarea cu mult a veniturilor imprumutatilor sau in cel mai rau caz unii dintre noi au fost disponibilizati, ramanand astfel ai nimanui si cu Banca pe cap, ce trimite notificari care mai de care mai de speriat si care, in mod abuziv, ne contacteaza si ne "dojeneste" pentru faptul ca "ne-a fost bine cand am luat creditul" si acum "de ce nu platim"? Cam asta era exprimarea unui lucrator al call center-ului ce ne tot contacteaza, chiar si la cele mai inaintate ore din noapte, si ne mustra pentru faptul ca s-a intarziat plata ratelor sau ca nu s-a mai platit deloc.
   Insa nimeni nu ridica problema  de ce e criza doar pentru Banca? Banca de ce nu ne intelege si pe noi ca pur si simplu, nu ca nu vrem sa platim, dar nu mai avem posibilitati financiare!? De ce nu are in vedere Institutia Bancara Imprumutatoare ca situatia financiara a imprumutatului este total diferita in prezent fata de momentul contractarii creditului bancar.
   Vreau sa evidentiez faptul ca in cazul contractelor preformulate, asa cum sunt cele semnate de catre dumneavoastra cu Institutia Bancara, legiuitorul enumera anumite situatii in care clauzele contractuale pot fi considerate abuzive, profitarea de situatia grea a unui consumator fiind considerata de legiuitor ca o cauza morala (ilicita), si de aceea dezechilibrul financiar al consumatorului, unit cu caracterul preformulat al contractului confera clauzei respective caracterul de clauza abuziva, cu cauza imorala(ilicita). Mai pe intelesul tuturor, aceste reglementari fac referire la faptul ca atunci cand ti se prezinta un contract deja redactat si nu ai posibilitatea nici a modificarii lui si nici a negocierii cu Banca, fiind in situatia unui contract cu clauze interpuse, imprumutatul, cu atat mai mult are dreptul sa solicite in instanta eliminarea clauzelor abuzive din contract.
   Profitul Bancii trebuie sa fie raportat numai la conventia si garantiile pentru care a semnat imprumutatul, care nu se poate plange spre exemplu, ca preturile s-au marit ori ca este somaj sau ca investitia sa nu merge precum a preconizat pentru a cere  si obtine o reducere a dobanzii, astfel ca nici Banca nu trebuie si mai ales nu poate transfera costurile altor credite pe seama imprumutatului care nu a semnat si nici nu a garantat pentru acestea.
   Cand am incheiat contractul de credit cu Banca noi am garantat pentru imprumutul ce l-am obtinut nu am garantat si pentru eventuala criza sau viitoarele pierderi ale Bancii.
   Gestiunea patrimoniului Bancii si situatia economica nu intereseaza si nici nu poate interesa intinderea obligatiei de plata dobanzii de catrenoi, imprumutatii, tot astfel cum nici situatia economica a imprumutatului nu are relevanta asupra indeplinirii obligatiei de restituire a creditului si de plata a pretului acestuia (dobanda) la care s-a obligat cand a semnat contractul de credit, in caz contrar aducandu-se o grava atingere principiului egalitatii persoanelor in fata legii( art 16 al 1 din Constitutia Romaniei).
   O institutie Bancara nu poate fi tratata altfel, dupa alte principii sau alte ratiuni care exced acestui principiu constitutional ( gen nimeni nu doreste falimetul bancii, vor fi urmari foarte grave pentru sistemul bancar, etc) si care sunt deci ilegitime. De ce aceasta povara a unui eventual faliment al Bancii sa fie dusa de catre Imprumutat??
   Este inadmisibil ca, pe motiv ca Banca ar inregistra pierderi mari, sa perceapa ilegal o dobanda peste nivelul ce rezulta din interpretarea corecta a caluzelor contractuale.
   In concluzie, nu exista vreo prevedere legala care sa dea dreptul la un tratament preferential pentru banca in detrimentul clientilor sai, pe motivul ca banca si sistemul bancar sunt de preferat sa supravetuiasca unei crize economice, in timp ce se accepta ca clientii acestora pot sau nu suporta economic majorari ale dobanzilor si pot sau nu supravetui financiar acestei crize, fiind astfel transformati in garantii gestiunii sistemului bancar, chiar daca nu s-au angajat la aceasta si nici legea nu-i obliga si nu-i poate obliga in acest sens.

Avocat Macovei Oana se ocupa de denuntarea clauzelor abuzive din contractele de credit.
e-mail:avocat_macovei_oana@yahoo.com
www.avocat-macoveioana.ro
Tel.0740908056


sâmbătă, 3 martie 2012

DOBANDA BANCII O POVARA?

Daca dobanda bancii la creditul contractat de tine este o povara, inseamna ca nu ai luat suficienta atitudine fata de abuzurile si nedreptatile comise de catre acest "camatar legal". Si sa stii ca Bancile nu vor reactiona nici la cererile tale de reducere a ratei lunare, a dobanzii, nu le vor pasa nici de faptul ca poate salariul tau nu mai este la fel sau ca ti-ai pierdut locul de munca. Sigur ai incercat sa obtii o reducere a dobanzii insa Banca a ridicat indiferenta din umeri spunand ca pe ei nu-i intereseaza. Ce e de facut? Foarte simplu! Acum mai mult ca niciodata va trebui sa citesti acel contract stufos, scris cu caractere aproape invizibile, pe care oricum nu aveai posibilitatea sa-l citesti inainte de a-l semna intrucat Banca iti prezenta situatia atat de roz si de frumos si tu erai disperat sa contractezi acel credit deoarece aveai  mare nevoie. Si oricum, daca l-ai fi citit si nu erai de acord chiar si cu o virgula din contract, atunci Banca iti spunea clar si raspicat: Nu semnezi in forma aceasta, atunci nu-ti mai acordam creditul!! Normal ca-si permiteau sa aiba aceasta atitudine fata de clientiii lor deoarece erau foarte multi, toti eram prinsi in mirajul creditelor, toti aveam nevoi, majoritatea aveau locuri de munca aparent stabile si bine platite, si de ce nu? De ce sa nu fi luat un credit pentru achizitionarea unei masini, a unei case, imbunatatirea mult dorita a apartamentului, etc, ? De ce nu? Doar nu aveam sa asteptam si sa ne dorim moartea bunicilor ca sa punem mana pe averea lor si astfel sa devenim bogati peste noapte. Si nici nu puteam astepta mult doritul castig la loto, sau inca vreo 30 de ani sa punem ban pe ban ca sa demaram o afacere sau sa ne cumparam locuinta mult dorita. Interesant este ca, in alte state ale lumii, stiti voi care, creditele sunt o normalitate. Diferenta este ca bancile lor nu se comporta ca si ale noastre! Camatari legali. Bancile lor sunt constiente ca fiecare client conteaza, este tratat ca si stapanul lor si sunt sigure ca acesti clienti, daca vor fi multumiti , vor mai reveni si pe viitor la contractarea unui alt credit. Si credeti-ma ca Bancile din statele civilizate ale lumii fac orice le sta in putere pentru ca pe viitor clientul lor sa mai apeleze la serviciile oferite de acestea.
   Asa cum am zis si mai sus, ce trebuie sa faci tu? Indrazneste sa citesti acel contract stufos, urmareste sa vezi daca  exista un comision de risc transformat in comision de administrare, o dobanda exagerat de mare si multe altele.
   Daca nu ai nici rabdarea si nici timpul necesar, apeleaza la profesionisti si demareaza o actiune in instanta de judecata pentru a solicita reducerea dobanzii precum si eliminarea comisionului de risc care ulterior, in mod abuziv, a fost transformat in comision de administrare. Desi este unul si acelasi!
   De un lucru suntem absolut siguri: Indiferenta ta nu o sa determine Banca sa-ti reduca rata, ba chiar o sa-i incurajeze sa-ti perceapa si mai mult, si mai mult...pana nu o sa mai ai posibilitatea sa platesti. Si stii unde se ajunge, nu? La vanzarea imobilului cu care ai garantat. In cazul in care nu ai garantat cu nimic si nu ai vreun bun pe numele tau, te poti declara un om FERICIT!!!

   Succes!

Serviciile oferite de noi in domeniul CONTRACTELOR DE CREDIT BANCAR:

CONTRACTE DE CREDIT
Asistam si reprezentam clientii in relatia cu institutiile bancare:
 -promovam actiuni in anularea clauzelor abuzive inserate in contractele de credit
-redactam notificari catre unitatile bancare prin care solicitam eliminarea clauzelor si comisioanelor abuzive
 -reprezentam si asistam clientii in cadrul negocierilor purtate cu institutiile bancare