miercuri, 3 aprilie 2013

”Impozitul” pentru sănătate este obligatoriu, dar un avocat spune că a câștigat dreptul să nu-l plătească, pentru că nu beneficiază de nimic

Atentie! Daca aveti de plata contributia la asigurarile de sanatate apelati la un Cabinet de Avocatura pentru contestarea acesteia! In majoritatea cazurilor suma de plata nu a fost comunicata legal!!

La Timișoara 400 de avocați au dat statul în judecată pentru că nu vor să plătească degeaba contribuția la asigurările de sănătate. Unul dintre ei a câștigat deja procesul. În 10 ani nu a decontat nici măcar un leucoplast, dar statul îl obliga să-i plătească numai pe ultimii cinci ani suma de 80.000 de lei. Avocatul spune că a primit dreptul să nu plătească nici un leu. Instanța a stabilit că titlul de executare silită nu produce efecte juridice pentru că a fost emis cu încălcarea procedurii. Cu alte cuvinte avocatul a reușit doar să împiedice executarea silită pe motiv că nu i s-a comunicat procedural datoria. Cel mult poate scăpa de plata penalizărilor. Dacă vrea să nu plătească deloc, niciodată contribuția de sănătate, el trebuie să dea statul în judecată din nou cu o acțiune formulată expres în acest sens.

UPDATE. Atenție! Contribuția la asigurări de sănătate se plătește chiar dacă nu beneficiezi de serviciile medicale. Judecătoria Timișoara a stabilit acest lucru prin sentința civilă nr 7158 din 12 noiembrie 2012. În concret, completul de judecată a subliniat: "Faptul că un contribuabil la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate(FNUASS) nu a uzat de drepturile prevăzute în art 218 alinetatele 1 și 2 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adică faptul că nu a beneficiat sau nu a solicitat servicii medicale nu îl exonerează de obligativitatea achitării contribuției către FNUASS, calculată în baza veniturilor realizate, în cuantumul prevăzut de actele normative în vigoare. Contribuțiile la FNUASS, obligatorii prin lege și supuse legislației fiscale, nu sunt raporturi juridice de asigurare, pentru acoperirea unor riscuri viitoare, individuale, în situații speciale".
Instanța mai arată că chiar dacă beneficiezi de asigurări private de sănătate, această asigurare voluntară nu exclude obligația de a plăti contribuția pentru asigurarea socială de sănătate.
Avocatul Florin Kovacs din Timișoara a dat în judecată Casa Națională de Asigurări de Sănătate și a câștigat dreptul de a nu fi executat silit pentru o datorie de 80.000 de lei pe care o avea la Casa de Asigurări.
Avocat de succes la nivel național, dacă a avut vreo problemă medicală, Kovacs a mers întotdeauna în străinătate să se trateze, pentru că și-a permis. În țară nu a primit de la medic nici măcar un algocalmin sau un leucoplast cu rivanol. Așa că de ce să plătească?
"Cei de la Casa de Sănătate au considerat că pentru cinci ani le datorez 80.000 de lei. Eu am dovada că în ultimii 10 ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast. Nu aveam de ce să plătesc acești bani”, a declarat Kovacs.
La banii lui, s-a tratat mereu în străinătate
Kovacs spune că a fost inspirat în demersul lui de președintele Traian Băsescu. ”Ca și președintele meu, eu ori de câte ori am avut o problemă de sănătate am mers în străinătate pe banii mei. Am și asigurare privată de sănătate”, explică avocatul. Acesta spune că a câștigat procesul intentat CNAS pentru faptul că deși i s-au calculat ”datorii” între avocatul Florin Kovacs și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș nu a existat niciodată un contract de tip asigurat – asigurator.
”Mai mult decât atât, Casa de Sănătate nu este organ fiscal să impună sume. Să înțelegem exact termenii: vorbim de o contribuție la fondul de sănătate, or contribuție înseamnă una și impozitul alta”, explică avocatul.
Îndemn către restul lumii: "Negociați-vă beneficiile pentru plata dată"
Florin Kovacs spune că dacă peste câțiva ani îi mai vine o citație asemănătoare celei pentru suma de 80.000 de lei, va da din nou în judecată Casa de Sănătate. Avocatul speră ca exemplul lui să fie urmat de toți românii, care să nu mai plătească orbește nimic, fără să negocieze beneficii pentru plata dată. ”Cred că reușita mea îi învață pe oameni să nu se mai lase jecmăniți de Casa de Sănătate. Oamenii pot să înțeleagă acum mai bine că e o diferență mare între taxele și impozitele la stat, obligatorii, și contribuția la fondul de sănătate. Orice român are dreptul să negocieze cu Casa de Sănătate un contract, și trebuie să o facă, pentru că altfel, e un câștig unilateral: omul plătește și nu beneficiază de mai nimic pentru banii dați”, a mai declarat avocatul.
Datoriile avocaților timișeni către stat: jumătate de milion de euro
Numai în Timișoara sunt aproximativ 400 de avocați care, asemeni lui Florin Kovacs refuză plata constribuțiilor de sănătate pe motiv că nu beneficiază și nu au beneficiat de servicii medicale în România.
Ei spun că se tratează doar în spitalele din străinătate și că au asigurări private de sănătate. Datoriile avocaților către bugetul de stat se ridică la o jumătate de milion de euro.
Conform unei analize a unui portal de specialitate juridică, www.juridice.ro, deciziile de impunere emise pe baza veniturilor comunicate de ANAF sunt nelegale. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) , toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, fac parte din una sau alta dintre următoarele categorii de asigurați: asiguraţi obligaţi la plata contribuţiei (plătesc direct contribuţia, calculată în funcţie de veniturile realizate – ex: liber profesioniştii, angajatorii pentru angajaţi etc); asiguraţi fără plata contribuţiei (sunt exceptaţi de la plata contribuţiei, prin lege, de ex. Copiii); și asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse (plata contribuţiei se realizează din alte surse, fără legătură cu veniturile realizate, de ex. şomerii, pensionarii etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu