miercuri, 7 martie 2012

DOBANDA BANCII O POVARA?(II) De ce situatia de criza exista doar pentru Institutiile Bancare???


  Cred ca aceasta intrebare ne-am adresat-o foarte multi dintre noi. De ce situatia de criza exista doar pentru Institutiile Bancare, justificand astfel cresterea cuantumului ratelor lunare, si nu se aplica si pentru omul de rand, imprumutatul, cel care nu este cu nimic vinovat de situatia globala de criza, nu a prevazut si nici nu avea cum sa prevada la contractarea creditului ca vor veni si vremuri mai grele. Vremuri ce vor determina diminuarea cu mult a veniturilor imprumutatilor sau in cel mai rau caz unii dintre noi au fost disponibilizati, ramanand astfel ai nimanui si cu Banca pe cap, ce trimite notificari care mai de care mai de speriat si care, in mod abuziv, ne contacteaza si ne "dojeneste" pentru faptul ca "ne-a fost bine cand am luat creditul" si acum "de ce nu platim"? Cam asta era exprimarea unui lucrator al call center-ului ce ne tot contacteaza, chiar si la cele mai inaintate ore din noapte, si ne mustra pentru faptul ca s-a intarziat plata ratelor sau ca nu s-a mai platit deloc.
   Insa nimeni nu ridica problema  de ce e criza doar pentru Banca? Banca de ce nu ne intelege si pe noi ca pur si simplu, nu ca nu vrem sa platim, dar nu mai avem posibilitati financiare!? De ce nu are in vedere Institutia Bancara Imprumutatoare ca situatia financiara a imprumutatului este total diferita in prezent fata de momentul contractarii creditului bancar.
   Vreau sa evidentiez faptul ca in cazul contractelor preformulate, asa cum sunt cele semnate de catre dumneavoastra cu Institutia Bancara, legiuitorul enumera anumite situatii in care clauzele contractuale pot fi considerate abuzive, profitarea de situatia grea a unui consumator fiind considerata de legiuitor ca o cauza morala (ilicita), si de aceea dezechilibrul financiar al consumatorului, unit cu caracterul preformulat al contractului confera clauzei respective caracterul de clauza abuziva, cu cauza imorala(ilicita). Mai pe intelesul tuturor, aceste reglementari fac referire la faptul ca atunci cand ti se prezinta un contract deja redactat si nu ai posibilitatea nici a modificarii lui si nici a negocierii cu Banca, fiind in situatia unui contract cu clauze interpuse, imprumutatul, cu atat mai mult are dreptul sa solicite in instanta eliminarea clauzelor abuzive din contract.
   Profitul Bancii trebuie sa fie raportat numai la conventia si garantiile pentru care a semnat imprumutatul, care nu se poate plange spre exemplu, ca preturile s-au marit ori ca este somaj sau ca investitia sa nu merge precum a preconizat pentru a cere  si obtine o reducere a dobanzii, astfel ca nici Banca nu trebuie si mai ales nu poate transfera costurile altor credite pe seama imprumutatului care nu a semnat si nici nu a garantat pentru acestea.
   Cand am incheiat contractul de credit cu Banca noi am garantat pentru imprumutul ce l-am obtinut nu am garantat si pentru eventuala criza sau viitoarele pierderi ale Bancii.
   Gestiunea patrimoniului Bancii si situatia economica nu intereseaza si nici nu poate interesa intinderea obligatiei de plata dobanzii de catrenoi, imprumutatii, tot astfel cum nici situatia economica a imprumutatului nu are relevanta asupra indeplinirii obligatiei de restituire a creditului si de plata a pretului acestuia (dobanda) la care s-a obligat cand a semnat contractul de credit, in caz contrar aducandu-se o grava atingere principiului egalitatii persoanelor in fata legii( art 16 al 1 din Constitutia Romaniei).
   O institutie Bancara nu poate fi tratata altfel, dupa alte principii sau alte ratiuni care exced acestui principiu constitutional ( gen nimeni nu doreste falimetul bancii, vor fi urmari foarte grave pentru sistemul bancar, etc) si care sunt deci ilegitime. De ce aceasta povara a unui eventual faliment al Bancii sa fie dusa de catre Imprumutat??
   Este inadmisibil ca, pe motiv ca Banca ar inregistra pierderi mari, sa perceapa ilegal o dobanda peste nivelul ce rezulta din interpretarea corecta a caluzelor contractuale.
   In concluzie, nu exista vreo prevedere legala care sa dea dreptul la un tratament preferential pentru banca in detrimentul clientilor sai, pe motivul ca banca si sistemul bancar sunt de preferat sa supravetuiasca unei crize economice, in timp ce se accepta ca clientii acestora pot sau nu suporta economic majorari ale dobanzilor si pot sau nu supravetui financiar acestei crize, fiind astfel transformati in garantii gestiunii sistemului bancar, chiar daca nu s-au angajat la aceasta si nici legea nu-i obliga si nu-i poate obliga in acest sens.

Avocat Macovei Oana se ocupa de denuntarea clauzelor abuzive din contractele de credit.
e-mail:avocat_macovei_oana@yahoo.com
www.avocat-macoveioana.ro
Tel.0740908056


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu