marți, 5 iunie 2012

NESIMTIREA SI TUPEUL FIRMELOR DE RECUPERARI CREANTE!! FARA LIMITE!!

Firmele care se ocupă de recuperarea de creanţe nu ştiu ce tertipuri să mai inventeze pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunile. De exemplu, o prăpădită de pensionară din comuna Cuca, judeţul Argeş, ne-a sunat disperată să ne spună că este terorizată de către o oarecare domnişoară Mădălina de la firma Kruk International S.R.L., care o sună non-stop solicitându-i să achite într-un anumit cont o sumă modică, de 150 de lei, ce ar figura ca restantă către Romtelecom. Bătrâna ne-a spus că nu are încredere că vocea de la telefon este cine se pretinde a fi şi că oricum postul telefonic a fost desfiinţat de ani de zile, după decesul titularului de contract cu Romtelecom. Nefiind experţi în domeniu, am sfătuit-o pe respectiva pensionară să se adreseze unui avocat, iar apoi să caute un oficiu al societăţii de recuperare în cel mai apropiat oraş de care se află şi să se intereseze acolo dacă există vreo pretenţie la adresa sa, ţinând cont şi de faptul că ea personal nu a avut nici un contract semnat cu Romtelecom.

Recuperatorii trimit felicitări de la mare

Pe lângă obrăznicia operatorilor de la firmele de recuperare, care sună îndeobşte la ore matinale, seara foarte târziu, sau în week-end şi cu voci ameninţătoare încearcă să îi bage în sperieţi pe cei care au diverse restanţe, cei de la firma poloneză Kruk International au mai născocit una: felicitarea în care datornicul se autodemască. Ţinând cont, probabil, că cei care au restanţe îşi schimbă şi numerele de telefon pentru a nu mai fi sâcâiţi de reprezentanţii firmei de recuperare, mai-marii de la Kruk au tipărit mii de felicitări către restanţieri care sună cam aşa: „Salutări de pe Litoral! Avem o veste importantă pentru tine. Sună-ne la 021.302….., interior _ _ _ _ _. Florin şi Ioana”. Textul este tipărit cu litere negre şi încearcă să imite un text scris de mână, iar cei foarte curioşi, care au proasta inspiraţie de a încerca să afle ce anume or vrea să le comunice Florin şi Ioana, vor da la telefonul respectiv chiar de către un reprezentant al firmei de recuperare, care le va afla astfel, din nou, numărul de telefon. În numele miilor de oameni stresaţi de apelurile nesimţite ale celor de la firmele de recuperare, le răspundem noi la felicitare celor de la Kruk: „Vă pupăm pe portofel!”


Expunem mai jos cateva intrebari la care cu siguranta v-ati chinuit sa gasiti raspunsul corect:

Intrebare (I): Creditorul este obligat sa notifice debitorul despre angajarea unei firme de recuperare creante?

Raspuns (R): Cu exceptia cazului in care aceasta obligatie este mentionata in contractul de credit, creditorul nu este obligata sa faca o asemenea notificare.

I. Firmele de recuperare sunt reglementate de o lege speciala?

R: Nu. La acest moment firmele de recuperare creante functioneaza in baza legii 31 / 1990 ca orice alta societate comerciala. Nu exista o lege speciala aplicabila sau un organism de reglementare / supraveghere.

I. Ce pot face daca sunt contactat de un colector?

R: Este recomandabil sa discutati cu respectivul colector. Comunicarea cu acesta poate lamuri toate aspectele litigiului, va elimina orice eroare cu privire la valoarea sau existenta datoriei. Daca nu discutati cu respectivul colector, acesta va continua procedura de colectare pentru suma pe care o are in evidenta si poate incepe procedurile judiciare;

I: Colectorul trebuie sa se identifice si sa ma informeze cu privire la natura convorbirii?

R: Orice colector profesionist este obligat sa se identifice cu nume si prenume, indicind pentru ce creditor lucreaza astfel incit sa stiti despre ce datorie este vorba. Dvs aveti dreptul sa intrebati si sa obtineti numele persoanei care va contacteaza precum si date privind debitul despre care discutati. In cazul in care nu obtineti raspunsuri satisfacatoare, incetati orice comunicare cu persoana respectiva.

I: Ce pot face daca contest valoarea/existenta datoriei?

R: Intocmiti o contestatie in care precizati argumentele ce stau la baza contestatiei, anexati toate documentele care dovedesc cele mentionate si comunicati respectiva contestatie la sediul colectorului/creditorului. In aceasta etapa este recomandabil, dar nu esential, sa colaborati cu un avocat avind in vedere ca deja se previzioneaza existenta unui litigiu si este bine ca respectiva contestatie sa fie cit mai profesionist intocmita si argumentata in drept.

I:Pot face plati catre creditor, chiar daca am fost contactata de catre un colector?

R: Da. Exista o singura exceptie de la regula si anume daca creanta a fost cesionata (vinduta) in favoarea colectorului. In acest caz, colectorul devine creditorul dvs iar toate platile trebuie facute catre acesta cu conditia ca cesiunea sa fi fost notificata cu confirmare de primire, data primirii fiind si data de la care cesiunea va este opozabila. Daca nu sunteti sigur de identitatea creditorului, comunicati o adresa prin care sa va fie comunicata existenta sau inexistenta unei cesiuni.

I:Ce se intimpla daca debitul a fost achitat, nu datorez respectiva datorie sau nu sunt debitorul?

R: Intocmiti o contestatie, anexati toate documentele relevante si comunicati-le catre colector prin posta cu confirmare de primire. Este recomandabil sa consultati un avocat mai ales daca exista suspiciuni de frauda cu privire la identitatea persoanei mai ales ca o utilizare neautorizata a identitatii dvs se poate extinde si asupra altor acte juridice.

I:Trebuie sa platesc mai mult daca datoria este colectata de o firma specializata si nu de catre creditor?

R: Nu. Colectorul nu are dreptul sa recupereze mai mult decit creditorul. In consecinta, colectorul nu va poate solicita mai multi bani decit este mentionat in contractul in baza caruia s-a nascut datoria. Refuzati achitarea oricaror comisioane, onorarii sau altor plati care nu se regasesc in lege sau in contract.

I: Pot fi dat in judecata daca nu achit o datorie?

R: Da. Conform legilor romane, orice creditor poate depune o cerere de somatie de plata, o actiune in pretentii sau o cerere de incepere a executarii silite pentru sumele datorate de catre dvs. Recomandam consultarea unui avocat daca primiti o citatie din partea instantei de judecata sau o somatie de plata din partea unui executor judecatoresc / bancar

I:Pot fi trimis la inchisoare pentru neachitarea unei datorii?

R: Nu. Neachitarea unei datorii civile sau comerciale nu este infractiune, cu exceptia cazurilor in care la incheierea contractelor respective  au fost savirsite infractiuni (fals, uz de fals, inselaciune in contracte).

I: Pot face intelegere de plata cu un colector?

R: Da. Daca ambele parti cad de acord cu privire la modalitatea de plata in rate a debitului, in special cu privire la cuantumul ratelor si a termenelor de plata, se pot incheia tranzactii ce au rolul de a stinge litigiul. La incheierea unei tranzactii recomandam sa solicitati dovada ca respectivul colector are dreptul de a incheia si semna aceasta tranzactie. Totodata, recomandam consultarea unui avocat astfel incat incheierea tranzactiei sa nu fie mai paguboasa pentru dvs decit creditul initial.

I: Colectorul este obligat sa accepte plati partiale?

R: Da. Orice creditor, deci inclusiv un colector, are obligatia de a primi plata partiala cu exceptia cazurilor cind in contract se prevede contrariul. Daca in contract nu exista o asemenea limitare
iar colectorul refuza banii recomandam consultarea unui avocat deoarece procedura de consemnare a sumei (procedura ce consemneaza dorinta dvs de a plati si refuzul creditorului de a lua banii) este o procedura mai laborioasa si necesita cunostinte juridice.

I: Colectorul a fost de acord cu plati partiale. Este obligatoriu semnarea unei tranzactii?

R: Nu este obligatorie dar este recomandabila. O tranzactie scrisa apara ambele parti de abuzurile partii co-contractante si reglementeaza in mod clar drepturile si obligatiile acestora;

I: Colectorul poate sa execute silit imobilul sau sa-mi popreasca salariu?

R: Da. In urma investirii cu formula executorie a contractului sau in urma obtinerii unei sentinte judecatoresti, colectorul poate – prin intermediul unui executor – incepe executarea silita prin poprirea salariului (si a oricaror sume de bani din conturile bancare) si prin vinzarea la licitatie publica a imobilului. In cazul in care primiti o somatie in partea unui executor judecatoresc / bancar recomandam consultarea unui avocat.

I:Exista vreun termen de prescriptie?

R: Da. Termenul general de prescriptie pentru datoriile civile si comerciale este de 3 ani


Daca intampinati dificultati cu acesti recuperatori va rugam sa ne contactati la Tel 0740 90 80 56, e-mail: avocat_macovei_oana@yahoo.com, www.avocat-macoveioana.ro

Va rocamandam si:
http://avocat-macoveioana.blogspot.com/2012/03/dobanda-bancii-o-povaraii-de-ce.html
http://avocat-macoveioana.blogspot.ro/2014/08/care-sunt-pasii-denuntarii-unor-clauze.html





12 comentarii:

  1. Buna ziua, am un card de credit la garantibank, in valoare de 3400 lei. Nu l.am mai platit si a ajuns la 4300 lei cu penalizari, banca a vandut creditul unei firme si acum am de plata 5400 lei. Mi.a venit aceasta suma la banca unde primesc salariul si acum contul meu... Daca scot o chitanta de la bancomat imi arata -5400 lei. Precizez ca nu stiu cine este aceasta firma de recuperare si nu am primit nimic acasa cum ca am fost dat in judecata... Ceva de proces.... Asta sa intamplat acum vreo 3 luni.. De atunci primesc salariul cash.... Ma puteti ajuta cu ceva? Pot scapa de ei?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu ma numesc platinca Eugen din Calan jud Hunedoara . tel 0722690099 De curind am intrat in conflict cu Kruc din cauza unui credit pe care L-am luat in 2006 luna iunie iar in 2008 luna iulie nu am mai avut posibilitati sa platesc ratelew deoarece am fost dat afara din cauza virstei In fine am fostla firma de asigurare de credit al BRD si mi sa spus ca nu se poate plati sau sa ma ajute cu nimic si ratele au crescut la dublu Pe scurt am ramas in gaura neagra si lucram zilier Asa au trecut pina acuma cind am fost executat silit de catre Kruc cu care nu am nici in clin nici mineca nu am contract cu ei si pe deasupra mi se cere aproape dublu de cit am luat din banca Adica eu am luat 10500lei si am platit 2ani jumate rate aproape duble am mai ramas vreo 6800lei Acuma kruc vrea 140000lei Nu mai prea inteleg nimica cu bani stau cam rau ca am o pensie mica si zau sint cam disperat . Am facut contestatie la executare si mi se cere taxe de timbru si cautiune in total in jur de 1980lei.Azi am primit si intimpinarea de la kruc In care nu este specificat nimica despre ca am platit 2ani jumate doar atit Citez La o data ulterioara inprumutatul a incetat efectuarea platilor ,costind in rate lunare inchei citat Altceva nu specifica cit rate lunare si cit a fost initial si care este diferenta Si multe aberati pe care nu le pricep Basca ca am platit o rata in 2010 dar nici aici nu specifica nimica nici suma nici o copie dupa chitanta de plata etc Va rog ajutatiima cu sfaturi ca incerc sa ma apar singur ca la un avocat sa mai dau bani nu am de unde Din suflet va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. buna dimineata si un craciun fericit sa aveti am si eu o nelamuriire daca poate cineva sa ma sfatuiasca ce sa fc an anul 2005 sotu meu a facut un anptumut la banca de o suma mica iar eu lam girat dar sa facut cu buletinul acel anprumut dupa vro 2 ani de zile neam despartit si am divortat de sot sotul nu a mai platit rata la banca iar acuma mea venit mie de la cruk sa platesc eu dar eu am o problema si nu stiu ce sa fc am cuparat o casa dar e mama prima propietara si apoi eu propietara samtem doua propietare pe o casa credeti ca crukul poate sa ami ia casa eu nu am girat cu nimica decat cu buletinul atuncia astept un raspuns va rog frumos

    RăspundețiȘtergere
  4. buna dimineata si un craciun fericit sa aveti am si eu o nelamuriire daca poate cineva sa ma sfatuiasca ce sa fc an anul 2005 sotu meu a facut un anptumut la banca de o suma mica iar eu lam girat dar sa facut cu buletinul acel anprumut dupa vro 2 ani de zile neam despartit si am divortat de sot sotul nu a mai platit rata la banca iar acuma mea venit mie de la cruk sa platesc eu dar eu am o problema si nu stiu ce sa fc am cuparat o casa dar e mama prima propietara si apoi eu propietara samtem doua propietare pe o casa credeti ca crukul poate sa ami ia casa eu nu am girat cu nimica decat cu buletinul atuncia astept un raspuns va rog frumos

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,as avea si eu nevoie de ajutor sau macar de o lămurite.in 2006 am făcut un împrumut la Brd am reușit sa plătesc pana in 2010,apoi rămânând fara serviciu nu a mai reușit sa plătesc.kruk a preluat datoria si acuma m-a trimis in judecata si in aceleași timp mi s-a pus propire pe pensia tatălui meu care m-a ajutat sa iau imprumutul.as dori sa stiu daca este legal ca fara o hotărâre judecătorească sa se oprească din pensie.mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,as avea si eu nevoie de ajutor sau macar de o lămurite.in 2006 am făcut un împrumut la Brd am reușit sa plătesc pana in 2010,apoi rămânând fara serviciu nu a mai reușit sa plătesc.kruk a preluat datoria si acuma m-a trimis in judecata si in aceleași timp mi s-a pus propire pe pensia tatălui meu care m-a ajutat sa iau imprumutul.as dori sa stiu daca este legal ca fara o hotărâre judecătorească sa se oprească din pensie.mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Caz asemanator am avut si eu !Am platit zic eu tot dar nu am fost scoasa din biroul de credit ca sa fac un alt imprumut!Am nevoie de bani ptr. operatie ! Ce e de facut; dna MACOVEI????????????????????????

    RăspundețiȘtergere
  8. Dacă am recunoscut la telefon datoria si daca am cerut de pe e email ul unui prieten ca vei de la kruk sa imi trimita un angajament de plata cu termen de plata inseamna ca s a întrerupt prescriptia.. .pot fi acestea mijloace de probă. Precizez un prieten a trimis e mailul de pe calculatorul lui si de pe adresa lui de e mail. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ati semnat acel angajament de plata, da, poate intrerupe prescriptia. Semnarea angajamentului = recunoasterea datoriei, iar recunoasterea intrerupe prescriptia.

      Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere